kuchenka indukcyjna
kuchenka indukcyjna
brizmaker/bigstockphoto.com

Urządzając kuchnię należy podjąć wiele trudnych decyzji w tym, w jaki sprzęt ją wyposażyć. Od tego będzie bowiem zależała jej funkcjonalność. Wybierając kuchenkę należy więc uwzględnić to jak często i jak dużo gotujemy, ile mamy miejsca oraz jakiego źródła ciepła możemy użyć. Na rynku dostępne są kuchenki gazowe, mieszane gazowo – elektryczne oraz elektryczne. Przy czym te ostatnie posiadają różny rodzaj płyty grzewczej – ceramiczną, żeliwną lub indukcyjną.

Kuchenki gazowe są zasilane gazem sieciowym lub z butli. W zależności od wariantu w kuchni wolnostojącej piekarnik może być również zasilany na gaz, ale występuje także w wersji elektrycznej. Na takich urządzeniach można korzystać właściwie ze wszystkich rodzajów garnków i patelni. Minusem może być czyszczenie, które wymaga więcej pracy, ściągnięcia okratowania i dyszy, a także, w zależności od używanego gazu, powstawanie spalin, które okopcają garnki. Jest to najtańszy rodzaj kuchenek.

Kuchenki mieszane posiadają palniki zarówno na gaz jak i elektryczne. W przypadku kuchenek zasilanych butlami gazowymi jest to dobre, awaryjne rozwiązanie na wypadek zużycia butli, kiedy nie mamy możliwości kupienia od razu nowej, albo gdy musimy dogotować obiad. Stosowane w nich palniki elektryczne zazwyczaj są gorszej jakości niż w przypadku kuchenek wyłącznie elektrycznych, dłużej się nagrzewają, mogą przypalać naczynia. Jest to rozwiązanie dobre we wspominanych przypadkach zasilania butlą, jednak w innych może się okazać mało praktyczne. Również ze względu na utrzymanie w czystości – na nieosłoniętych palnikach szybko przypalają się zabrudzenia, co powoduje nieprzyjemny zapach ale i jest trudne do usunięcia.

Kuchenki elektryczne natomiast to szereg urządzeń projektowanych w najnowszych technologiach, stawiających na funkcjonalność i ekonomię użytkowania. Rzeczywiście kuchenki z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi zużywają mniej prądu niż ich starsi poprzednicy, o ile użyjemy do nich garnków i patelni z odpowiednim dnem. I tu kwestia funkcjonalności okazuje się względna – niektóre rodzaje płyt ceramicznych umożliwiają używanie wszystkich naczyń, jednak na kuchenkach indukcyjnych trzeba używać garnków ze specjalnym, idealnie płaskim dnem. W innym przypadku kuchenka może się nawet nie włączyć. Nie skorzystamy na nich również z naczyń niestandardowych, np. żeliwnego woka z okrągłym dnem. Zaletą jest za to z pewnością łatwość utrzymania w czystości – wystarczy przetrzeć jej płaską powierzchnię po ostygnięciu. Są to na pewno urządzenia estetyczne, które pasują do nowocześnie urządzonej kuchni. Jednak mocno obciążają sieć elektryczną, dlatego przed ich zakupem należy sprawdzić, czy sieć domowa ten ciężar udźwignie. Są to również kuchenki najdroższe.

Zostaw komentarz

Może Ci się także spodobać